miercuri, 29 iulie 2009

Pregatire de vacanta





Trebuie sa plec la sfarsitul saptamanii in vacanta si vroiam sa ma pregatesc adecvat, adica sa mai fac 2 sapunuri inainte de plecare. Sunt 2 retete pe care mi le doream mai demult si pentru ca tot vor trebui sa se stea m-am apucat de ele. Cele 2 dorinte sunt o varianta de sapun Castile iar cel de-al doilea un sapun de bucatarie eficient cu mirosurile tari (ceapa, usturos, peste, etc) dar sper eu si cu celulita mea. Trebuie sa recunosc ca de cand am folosit unt de cocos ( o persoana foarte draga mi l-a trimis) sapunurile mele s-au imbunatatit considerabil la capitolul spuma, adica exista din belsug. Acest lucru ma bucura nespus mai ales ca din feedbak-urile primite spuma este un "must have" la sapunuri iar a mea era foarte discreta dar acum s-au schimbat datele problemei.
Retetele le vedeti mai jos.

Fresh Castile soap:

Ulei de masline;
Unt de cocos;
Soda caustica;
Apa;
UE bergamot;
UE eucalipt;
UE tea tree.

Imi doream mai demult acest sapun pentru ca este foarte versatil. Il poti folosi ca sapun de corp, amesteca cu diferite infuzii benefice tipului de par si transforma in sampon, il poti dilua si spala pe jos, acelasi lucru valabil si pentru vase. Si cum sunt o convinsa impotriva lucrurile chimice din comert trebuia sa fac aceasta reteta. Iar aceste uleiuri esentiale ii confera un miros foarte proaspat, mai ales pe caldurile astea, pe langa proprietatile lor antifungice si antibacterine.

Coffee toffee soap

Ulei de floarea soarelui;
Unt de cocos;
Soda caustica;
Cafea foarte tare in loc de apa;
Cafea macinata;
Esenta uleioasa de vanilie;
UE ylang ylang.

Da, dupa cum se poate vedea am recidivat cu ylang ylang. Este un miros atat de placut si relaxant incat pina nu voi termina sticluta cu greu sa ma opresc. Ca textura a iesit foarte bine dar pentru gustul meu cred ca ii trebuia un pic mai multa cafea.

Oricum pina nu se vor face toate sapunurile voi lua o pauza, altfel va trebui sa renegociez foarte bine folosirea a mai multor rafturi din camara. Pauza se refera la sapunuri numai:).

O mica observatie vizibila cu ochiul liber, nu pot taia drept sapunurile. Arata cam in toate formele dar nicicum drept, perfect asimetric. Poate chiar mai frumos asa, dar astept feedback-ul pentru confirmare.

duminică, 26 iulie 2009

Rasfat personalizat




De curand simteam nevoia sa-mi fac un produs pentru mine-cu dedicatie si personalizat, mai exact pentru tenul meu sensibil, gras si acneic. Asta deoarece m-am plictisit de metoda mea de demachiere si simteam nevoia sa-mi fac un sapun adecvat tenului. Intotdeauna este loc de mai bine asa ca voi obtine o imbunatatire a pielii, desi oricum este sub control acneea mea. Dar intr-un cuvant simteam nevoia sa experimentez pe pielea mea. Asa ca am conceput o reteta bazata pe cateva uleiuri benefice tenului acneic.

Prima "problema"- nu am putut calcula in mod automat reteta pentru ca anumite uleiuri folosite nu erau online. Asa ca a trebuit sa calculez "old fashion way", adica cu creion si hartie. Avand in vedere ca trebuie sa fii foarte precis si extrem de atent, a fost un efort din partea mea considerabil dar dehh era absolut necesar pentru a face vreo greseala si rezultatul sa fie un dezastru.

A doua "problema" a fost cantitatea foarte mica a uleiurilor folosite pentru ca am incercat sa limitez pagubele in cazul unui esec. Uleiul de catina ca ingredient principal este si foarte scump asa ca se cerea cel putin spus precautie in utilizarea banilor si totusi un esec nu era o optiune.

Zis si facut, apucandu-ma de treaba. O experienta agreabila si voi vedea in curand rezultatul pe pielea mea (ce bine suna asta) deoarece de data asta chiar am lasat sapunul in pace fara sa-l mai testez eu in prealabil. Are o culoare intensa tocmai datorita uleiului de catina folosit in procentaj foarte mare si o forma cu denivelari ca "o prajitura" (am incheiat citatul) pentru ca s-a intarit foarte repede, mult mai repede decat ma asteptam. Puteti vedea cu ochii vostri minunatia rezultata.

Reteta:
Ulei de catina;
Unt de cocos;
Ulei de samburi de struguri;
Ulei de in;
Soda caustica;
Infuzie ceai verde;
Propolis;
Ulei esential de Tea tree;
Ulei esential de Geraniu.

Voi actualiza mai tarziu si rezultatul pe pielea mea, dar deocamdata incerc sa fiu rabdatoare si sa nu-l folosesc pana nu e gata.

luni, 20 iulie 2009

Intr-o graba




Pentru ca am ramas fara crema de soare si pentru ca trebuia sa plec intr-un weekend plin de balaceli in piscina, am "creat" un ulei tip sunblock care, datorita oxidului de zinc, reflecta razele soarelui, si care imbina cu succes proprietatile sunscreen ale uleiurilor folosite, absorbind razele solare. Asa ca mi-am facut super repede un ulei folosind urmatoarele ingrediente:

Ulei de samburi de struguri;
Ulei de orez;
Ulei de susan;
Oxid de zinc.

Toate ingredientele au un factor de protectie natural, in plus prin aportul de vitamine hidrateaza pielea. Uleiul meu a rezistat cu succes la multiplele bai si balaceli. Sigur ca as mai fi putut adauga alte uleiuri la el. de ex. catina, palmier, masline, dar eram in intarziere si intr-o mare graba. In plus nu am folosit atat de mult oxid de zinc sa raman alba si ninsa (asta este efectul vizual al ultilizarii unei cantitati mult prea mari compozitiei) ci doar cat trebuia dar nici nu am simtit vreo arsura, doar catifelare. Singurul loc unde nu m-am incumetat sa-l folosesc este fata, pentru ca uleiul de susan este mult prea hidratant pentru tenul meu gras acneic si nici uleiul de orez nu a inceput testarea pe fata mea inca.

Asa ca in loc sa folositi ingrediente chimice ale caror proprietati pe termen lung sunt cel putin spus "discutabile" puteti incerca aceasta varianta 100% naturala.

Sampon solid





Nici nu am inceput bine sa aprofundez subiectul "sapun" pentru ca m-am si avansat de una singura la capitolul urmator, adica a samponului solid. De fapt, nevoia te invata, iar in cazul meu necesitatea unui sampon dupa terminarea celui organic de la "my significant other". Dupa un weekend de piscinit la foc continuu, parul meu avea nevoie de sampon cu urgenta. Asa ca daca tot l-am facut sa-l si testam. Mirosul final- unul puternic a levantica, dar in timp ce ma spalam simti un miros de musetel asa ca nu stiu exact pina la urma ce va rezista. Parul s-a curatat foarte bine, este moale, lucios dar vom vedea cat rezista mai ales ca am parul gras. Reteta:

Ulei de masline - 426 gr.;
Ulei de palmier - 213 gr;
Ulei de ricin - 62 gr.;
Soda caustica - 91.11 gr.;
Infuzie de ceai de musetel - 200 gr.;
Ulei Esential rozmarin;
Ulei Esential tea tree;
Ulei Esential lavanda;
Flori uscate de musetel si lavanda.

Actualizare referitoare la samponul solid dupa o saptamana de utilizare- parul nu se ingrasa mai repede. Am avut emotii cum ca se va ingrasa mai repede dar nu este cazul. Mirosul nu mai este atat de pregnant a levantica ci musetelul a luat avans simtindu-se mult mai puternic. Cert este ca samponul inca lucreaza si mai are cam 2 saptamani pentru a fi completa saponificarea.
Asa ca varianta mea naturala 100% (exceptand soda caustica) functioneaza bine si in parametrii mult asteptati.

Explicatii reteta: in urma unor solicitari, prezint si cantitatile utilizate. Nu prezint cantitatile pentru ca cred ca nu trebuie sa fii tinut de o reteta. Poti sa ai, sau nu, toate ingredientele si poate vrei o cantitate mai mare sau mai mica. In plus, un sapun realizat de cineva este o experienta personala. Asa ca este bine sa experimentezi si sa vezi ce anume iti place tie.

miercuri, 15 iulie 2009

Inceputul





Luni 13 iulie am facut primul sapun. Nerabdatoare si evident curioasa, dupa ce am strans toate instrumentele, cu rafturile doldora de tot ce aveam nevoie (dar nu tot ce-mi doream) m-am apucat de treaba. Pe langa emotiile aferente si noutatea in sine, a trebuit sa fiu teribil de discreta pentru a nu trezi suspiciuni in randul familiei (si asa Ioana D'Arc a cuibului).
Ma pregatisem in avans si pentru anumite probleme, dar sincer le-am explorat mult mai in detaliu dupa ce l-am turnat in forme.
Cum nu am experienta de tot felul, in sapunit ca si nici in bloguit postez direct pozele. Rezultatul sincer sunt foarte incantata, dar este normal sunt subiectiva. Ma asteptam la mult mai putin...ca sa spun asa. Insa suprinzator de ok (pentru prima data) ca si textura, culoare iar parfumul este super reusit- Ylang Ylang si lavanda...insa asta cu rezerva ca vorbeste o fata. Trebuie sa recunosc ca deja dupa cateva testari olfactive ale unor barbati, nu am primit acelasi feedback pozitiv. Cred ca e un miros mult prea puternic si feminin pentru ei.
Deja l-am testat pe mine dar pina nu o sa-i testez si ph-ul nu ma simt ok sa primesc pareri si de la altii.

Reteta este urmatoarea:

Ulei de masline
Ulei de palmier
Ulei de orez
Soda caustica
Apa
Scortisoara
Ceai de macese
Ulei esential de lavanda
Ulei esential de ylang ylang