marți, 29 septembrie 2009

Parul nostru de pe cap-cat o fi



V-am spus ca mi s-au intamplat multe si vin acum pentru detaliere. In toata aceasta perioada mi-am pierdut foarte foarte mult din podoaba capilara din cauza stresului fara dubiu, ca alimentatia, bate-o vina, a fost precizie curata. Nu pot spune ca am chelit dar oricum elasticele utilizate sunt mult mai subtiri si slabe...heavy duty stuff nu mai este necesar.

Binenteles ca m-am informat de intreg procesul si ce se poate face in legatura cu pierderea parului. Putin, inainte sa observ caderea masiva si mai in detaliu, de curand, culmea acum cand nu mai cade:). Am aflat ca poti albi, daca excluzi anumite carente cum ar fi de fier, si la 1 an dupa ce ai avut o suparare mare. Insa este necesar de mentionat ca pierdem intre 70-100 de fire pe zi asa ca nu disperati daca va intalniti cu ele, mai ales noi cei/cele cu plete. Cauzele caderii parului sunt diverse cum ar fi:

1) normal- viata firului de par este in medie de 4.5 ani dar si din cauze de vopsit, tratamente chimice etc;
2) probleme hormonale;
3) ereditar;
4) stres-telogen effluvium (vestea buna este ca recreste singur in 6-9 luni) dar si alopecia areata (isi poate reveni dar este nevoie cateodata de tratament);
5) odata cu varsta- ei bine da, big news imbatranim cu din ce in ce mai putin par:);*

De asemenea am gasit in anumite studii ca cele mai frecvente lipsuri de vitamine si minerale dar si aminoacizi lipsa in legatura cu caderea parului sunt:

A)Complexul de vitamine B dintre acestea:
B2- riboflavina;
B5- acid pantotenic;
B6- piridoxina;
B7- biotina;

B) Minerale:
Cupru;
Zinc.

C)Acizi grasi esentiali- in special omega 3;
Cisteina;
Inositol (disponibila oral sau deja ca si ingredient in anumite sampoane-pastreaza nivelul de hidratare);
Taurina.

Parul meu a luat pauza de la stat pe cap in principal din cauza stresului si nu din lipsa de aminoacizi/minerale/vitamine. De vopsit sau alte tratamente chimice nu se pune problema, nu ma mai vopsesc. Alimentatia era compusa din cereale integrale, cu o felie de unt si miere alternativ cu omlete cu branza pentru mic dejun. Salate, tartine cu somon si alte proteine din carne pentru pranz asezonate cu seminte de dovleac si floarea soarelui crude. Iar de rontait au fost de baza migdalele si alune de padure crude. Cina din orez brun cu legume si altele. Apa era 2 l pe zi, deci si hidratarea de asemenea optima, fara cola sau alte sucuri:). Sincer nu cred ca am mancat atat de sanatos de la coada la cap decat la regim dupa vreo toxiinfectie alimentara.

Iar ca suplimente am luat zinc, complex vitamine B, calciu cu magneziu si spirulina (ce contine cisteina). Deci pe langa alimentatie ar fi trebuit sa fiu ok, macar la aceste capitole. Dar nu, nu a fost deloc ok. Ce am mai facut a fost intradevar sa-mi fac un ulei de par din:
ulei de susan;
ulei de ricin;
uleiuri esentiale (salvie, lavanda, cimbru si menta-stimuleaza cresterea firului de par dar il si fortifica). De la asta am observat ca s-a injumatatit caderea dar oricum aceasta era mult peste media cu care eram eu obisnuita.

Acum dupa stres cade foarte putin, nu ma mai impiedic de el la tot pasul. Nici nu mai iau toate suplimentele. Trebuie sa reactivez insa dieta miraculoasa si sanatoasa dar mi-a fost mai greu pentru ca mi-a revenit pofta de "mancare" (junk food). Asa ca sfatul meu este sa nu-l tundeti periuta, cum am deliberat eu, dar sa aveti un regim alimentar sanatos, variat care sa includa proteine (in fond din asta e compus parul) dar si elementele mentionate mai sus.

Cu rabdare trece si stresul-daca asta este cauza. Restul cauzelor ar trebui sa le verificati cu un specialist dar puteti intre timp sa luati problema in maini si sa va imbunatati parul dar si restul.



*http://stress.about.com/od/otherconditions/a/22707hair_loss.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu